Faktor Psikologikal Penyebab Penderaan Kanak-Kanak

Teori Psikologikal

Teori psikologikal adalah teori yang menggunakan proses-proses dan struktur-struktur mental dan personality seseorang untuk menerangkan kelakuan devian. Teori-teori psikologikal banyak membina skel-skel personality untuk mengkaji bagaimana manusia membentuk corak-corak personaliti yang tertentu dan bagaimana ciri-ciri ini mempengaruhi sebagai contoh personality yang agresif, peramah dan bagaimana ciri-ciri ini mempengaruhi tingkahlaku dalam keadaan social tertentu.

Faktor Teori Psikologikal Ibu Bapa

Pertengkaran

Ini bermaksud bahawa, ibu bapa yang menghadapi tekanan samada di tempat kerja, pertengkaran suami-isteri, dan sebagainya akan menyebabkan anak mereka menjadi mangsa melepaskan geram. Menurut kajian saintifik terhadap otak manusia, apabila seseorang itu tertekan terhadap situasi atau masalah yang dihadapi, maka otak mereka tidak akan dapat berfungsi dengan baik, maka dengan itulah segala tindakan yang dilakukan adalah berunsur memberontak. Ini menunjukkan satu teori psikologikal telah terlibat.

Masalah Kewangan

Tekanan masalah ekonomi atau beban kerja yang dihadapi oleh ibu bapa juga sebagai salah satu factor berlakunya penderaan kanak-kanak. Ramai ibu bapa yang menjadi kurang waras kerana tekanan tersebut. Mereka sering melepaskan tekanan tersebut dengan menyakiti atau memukul anak-anak. Aspek ekonomi memang penting untuk mewujudkan keluarga yang sempurna.Kasih sayang yang utuh dan prihatin menggunung sekalipun tidak akan berkekalan tanpa wang. Seseorang ketua keluarga yang baik mesti berfikiran jauh. Perkara yang perlu difikirkan bukan sahaja terhadap keselesaan hidup untuk hari ini,tetapi untuk masa depan yang masih panjang.

Masalah Rumahtangga

Penderaan anak-anak lebih kerap ketika ibu bapa mangsa berada dalam proses penceraian kerana mencari tempat untuk meluahkan rasa marah, kecewa dan membalas dendam. Justeru kanak-kanak berada di dalam konflik yang sangat sukar dalam hidup mereka.

Masalah Penagihan Dadah dan Arak

Ibu bapa yang ketagih dadah atau arak juga menjadi faktor utama terjadinya kes penderaan kanak-kanak. Ketagihan ini menyebabkan mereka hilang pertimbangan dan perikemanusiaan. Anak-anaklah yang sering menjadi mangsa mereka. Seperti yang diketahui,kesan dadah atau arak menyebabkan sipenagihnya lupa diri dan khayal. Oleh itu,mereka lupa akan tanggungjawab dan lupa kepada keluarga,malah menyeksa anak-anak yang tidak berdosa.

 

Faktor Teori Psikologikal Pelaku Devian Jenayah

 

Kurang Didikan Agama

Terdapat segelintir individu luar selain ibu-bapa yang mendera kanak-kanak tidak mempunyai didikan agama. Individu yang tidak mempunyai pegangan agama yang kuat ini, mereka seperti tidak ada haluan hidup. Tindakan devian yang dilakukan terhadap kanak-kanak ini dianggap seperti tidak mempunyai pembalasan yang akan di perolehi. Jika seseorang itu mempunyai didikan agama, mereka pasti akan memikirkan bahawa kelakuan atau tindakan mendera kanak-kanak ini adalah satu kesalahan besar di dalam agama mereka. Dalam agama Islam sendiri melarang umatnya berlaku kejam dan tidak adil terhadap umat yang lain.

 

Gagal Mengawal Nafsu Seks

Kegagalan mengawal nafsu seks adalah punca utama berlakunya penderaan seksual terhadap kanak-kanak yang dilakukan individu pelaku devian ini. Di Malaysia, banyak kes yang telah timbul dan yang terbaru dan masih diperkatakan adalah kes Nurin Jazimin dimana, kanak-kanak ini telah mengalami penderaan seksual, penderaan fizikal, bahkan telah dibunuh dan disumbat di dalam beg sukan dan diletakkan di sebuah pasaraya. Ini menunjukkan bahawa pelaku devian ini tidak mempunyai yang waras, tidak dapat berfikir dan seolah-olah otak mereka telah beku.

 

Faktor Membalas Dendam

Dari sudut factor membalas dendam ini, ia tidak kurang peranannya. Dalam factor ini, pelaku devian ini melakukan tindakan penderaan seksual terhadap kanak-kanak akibat daripada rasa dendam terhadap bekas kekasih. Kemungkinan pelaku devian pernah dikecewakan oleh kekasih mereka. Akibat tekanan yang dialami, mereka menyimpan dendam dan bagi melepaskan geram tersebut, kanak-kanak perempuan yang biasanya menjadi sasaran mereka. Mereka seolah-olah akan merasa puas dengan melakukan tidakan sedemikian.

Faktor Ibu dan Ayah Tiri

Faktor ini adalah salah satu factor yang boleh dikatakan juga popular dalam berlakunya penderaan kanak-kanak. Kadangkala ibu bapa yang telah bercerai atau kematian suami akan berkahwin lain. Maka ibu atau ayah tiri mereka seolah-olah membenci anak-anak hasil daripada perkahwinan sebelumnya. Kebanyakan kes penderaan kanak-kanak ini tidak berlaku sewaktu ayah atau ibu sebenar kanak-kanak ini berada di rumah. Ayah atau ibu tiri ini akan melakukan penderaan terhadap kanak-kanak ini sewaktu ibu atau ayah mereka tiada. Jika di depan, dia akan bermuka-muka seolah-olah menyayangi kanak-kanak tersebut. Pada kebiasaan nya penderaan yang dilakukan oleh ibu tiri bersifat penderaan fizikal dan penderaan yang dilakukan ayah tiri bersifat fizikal dan seksual.

Masalah Penagihan Dadah dan Arak

 

Faktor penagihan dadah oleh individu bukan ibu bapa juga yang menjurus berlakunya penderaan terhadap kanak-kanak. Perkara ini boleh berlaku akibat daripada ketidakwarasan individu tersebut setelah mengambil dadah atau arak. Islam sendiri telah mengharamkan pengambilan dadah dan arak ini. Ini kerana arak dan dadah adalah memabuk dan menghayalkan. Individu yang menggunakannya tidak akan dapat menggunakan otak mereka dengan baik. Maka mereka akan bertindak di luar batasan atau mungkin lebih kepada batasan kemanusiaan. Salah satu kes yang pernah kita dengar di Malaysia dimana seorang pengawal keselamatan memperkosa seorang kanak-kanak di pondok kawalannya. Hasil siasatan mendapati bahawa pengawal keselamatan tersebut dibawah pengaruh Arak.

 

Kurang Perhatian Dari Ibu Bapa

Banyak juga perlakunya penderaan kanak-kanak adalah akibat daripada kurangnya perhatian ibu bapa kepada anak-anak mereka. Ada ibu bapa yang tidak menjaga anak mereka dengan baik. Sepatutnya ibu bapa perlu prihatin dan perlu mengetahui bahawa kanak-kanak akalnya belum berkembang. Jika kanak-kanak yang hiper aktif, mereka seolah-olah tidak kisah dengan siapa mereka bersama. Oleh itu kanak-kanak ini akan terdedah kepada penculikan oleh individu yang mengambil kesempatan. Contoh yang sama juga boleh kita tinjau terhadap kes Nurin Jazimin. Kanak-kanak ini boleh dibiarkan ibu bapa mereka pergi ke pasar bersendirian tanpa ditemani sesiapa. Ibu bapa yang melakukan perkara sedemikian seolah-olah tidak menggunakan akal mereka dengan baik. Mereka terlalu sibuk dengan kegiatan mereka sendiri sehingga mengabaikan anak-anak mereka.

 

Faktor Pendidikan Rendah

Pada aspek pendidikan rendah, factor ini meliputi pencapaikan pelaku devian yang berpendidikan rendah. Individu yang melakukan kesalahan ini pada kebiasaannya melakukan jenayah akibat daripada tekanan hidup. Mereka pada permulaannya akan menculik kanak-kanak ini bagi menjadikan tebusan demi mendapatkan kekayaan dengan mudah. Namun apabila ibu bapa melaporkan kepada polis dan pihak polis telah memulakan menjejaki kanak-kanak ini, maka individu tersebut mungkin berasa marah lalu melakukan perkara di luar batas kemanusia seperti mendera kanak-kanak tersebut secara fizikal dan seksual.

 

Jumlah pendapatan pelaku

Golongan yang tinggi melakukan penderaan ialah dalam kategori status sosioekonomi rendah iaitu di antara RM350 hingga RM750. Kehidupan di bandar-bandar besar dengan pendapatan yang kecil menyukarkan ibu bapa untuk membesarkan anak-anak mereka. Ini kerana setiap hari mereka terpaksa memikirkan bagaimana harus mencari pendapatan untuk diberi kepada keluarga.

 

Faktor Pengaruh Kisah Silam

Terdapat juga penderaan kanak-kanak yang dilakukan oleh individu yang mengalami tekanan emosi akibat kenangan silam dimana semasa mereka kecil, mereka juga pernah didera. Maka mereka terbawak-bawak perkara tersebut sehingga mengakibatkan mereka melakukan penderaan kepada kanak-kanak lain.

 

Penderaan Yang Dilakukan Pengasuh

Penderaan juga boleh berlaku dimana-mana termasuh di pusat asuhan kanak-kanak. Kebanyakan ibu bapa menghantar anak mereka ke pusat asuhan kanak-kanak yang mereka tidak pasti latar belakangnya. Ini sepatutnya tidak berlaku. Sebelum ibu bapa menghantar anak-anak mereka, mereka perlu menitik beratkan latar belakang tempat yang hendak dihantar dan latar belakang pengasuhnya. Apabila berlaku penderaan anak mereka barulah mereka mula sedar betapa silapnya cara mereka yang tidak terlalu mengambil endah perkara tersebut.

 

Masalah Psikologi Tidak Menonjol

Mengikut kajian luar negara juga berdasarkan kes-kes penderaan seksual yang wujud, kadang kala individu yang mendera kanak-kanak secara seksual ini luarannya sangat normal. seperti kes-kes yang berlaku di luar negara, yang paling tekenal adalah kes Natascha, gadis yang diculik ketika berusia 10 tahun dan dikurung sehingga 8 tahun sebelum berjaya membebaskan diri dari cengkaman penculiknya. salah satu faktor yang menyebabkan penculik atau pendera ini gagal dikesan kerana dia seorang yang normal pada lahiriahnya dan memiliki rekod bersih, baik kepada jiran tetangga tetapi agak suka menyendiri. barangkali ini juga faktor penyebab pembunuh Nurin Jazimin gagal dikesan, kerana pelaku devian tersebut tidak berada dalam senarai suspek polis mahupun rekod jenayah.

Advertisements

20 Comments (+add yours?)

 1. aldanial
  Apr 26, 2010 @ 09:28:13

  very go0d explanation by the writer.It doesnt mean that child abusement are allowed.but we wanna know why the ‘abuser’ do that thing,isnt?.So,people should know this psychologically.good job by the writer.

  Reply

 2. MY GURLZ 2010
  Jun 12, 2010 @ 12:43:38

  I LIKE THIS EXPLANATION VERY MUCH……..THIS COMMENT ARE VERY GOOD

  Reply

 3. dam
  Oct 17, 2010 @ 23:38:47

  thanx

  Reply

 4. admin
  Oct 18, 2010 @ 00:47:10

  TQ .. jika anda ada cadangan atau pandangan, boleh kemukakan di ruangan komen ..

  Reply

 5. Andria
  Jan 05, 2011 @ 20:28:54

  This site has the best explanation about child abusement… Thank because it’s help a lot in my essay……..

  Reply

 6. conan
  Feb 02, 2011 @ 22:25:34

  penderaan kanak kanak wajib dielakkan…

  Reply

 7. nantini
  Mar 19, 2011 @ 21:07:05

  abuse child must be avoid

  Reply

 8. peigie
  Mar 31, 2011 @ 20:51:45

  Really appreciate. It’s enough for my essay 🙂

  Reply

 9. Siti
  Aug 24, 2011 @ 22:21:10

  Assalamualaikum… sya mohon izin untk copy maklumat ini untuk dibentangkan dalam sesi pengajaran dan pembelajaran saya… kerana saya dapat tajuk yang berkaitan dengan maklumat diatas… mohon diizinkan.. ^_^ … lagi satu,,, bleh saya tahu,,, ini kajian siapa… untuk nak kukuhkan lagi pembentangan saya nanti… terima kasih…

  Reply

 10. nur fatin natasha
  Sep 11, 2011 @ 13:47:38

  tengs bg maklumat nyh kat saye . senang keje saye n siap kann folio tentang kes penderaan kanak-2 .

  Reply

 11. dev
  Sep 23, 2011 @ 17:40:29

  It’s enough for my essay :p

  Reply

 12. DEV
  Sep 23, 2011 @ 17:41:07

  It’s enough for my essay 🙂

  Reply

 13. shahida
  Oct 05, 2011 @ 14:51:40

  terbaikkkk

  Reply

 14. ayun
  Oct 11, 2011 @ 13:07:57

  salam…sy mohon izin untuk copy maklumat ini untuk digunakan di dlm forum sy nnti.terime kasih.info menarik.:)

  Reply

 15. eika
  Oct 23, 2011 @ 16:51:05

  berguna la ntuk pelajar………
  TERBAIKKKKKKKK

  Reply

 16. Shetty
  Nov 30, 2011 @ 11:43:41

  wonderful. i like it !!!!!

  Reply

 17. Magdelin Mell
  Feb 24, 2012 @ 20:28:20

  amen.. .mklumat yg sya cari ada di sini. . .

  Reply

 18. huda
  Nov 04, 2012 @ 21:36:35

  Terima kasih diatas maklumat dan ilmu yang sangat berharga ini. sama-sama kita berkongsi ilmu..

  Reply

 19. siti abdullah
  May 02, 2013 @ 01:35:01

  tq..membantu sgt,, (n_n)

  Reply

 20. ruzainah
  Apr 17, 2015 @ 14:29:18

  boleh tak masukkan teori pakar psikologi dalam isi ni? nak tahu teori siapa yg ada menjelaskan tentang psikologikal

  Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 7 other followers

%d bloggers like this: